Bio Hilde

Kunstjournalist Hilde Van Canneyt is gekend voor haar enorme collectie naturelle interviews met kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland. Zij vraagt, antwoordt, interviewt, schrijft, reviewt, coacht, geeft lezingen, is curator en zetelt in kunstwedstrijden en commissies. De eerste 85 interviews – van de herfst 2008 tot de lente 2013 – werden gebundeld in het boek ‘Hilde vraagt’.

In november 2020 komt haar 2de boek ‘4321 vragen aan 123 kunstenaars’ uit. Ditmaal spreekt ze met niet minder dan 123 kunstenaars.

“Mijn interviews zijn liefdesbrieven aan de beeldende kunst(enaars): opgebouwd uit citaten en uren praten. Ik laat het woord aan zij die voelen en vervaardigen, het beeld voeden en het dagdagelijkse verwaardigen. Ik noem mijn reis een kunstwandeling die vaak haar eigen pad uitstippelt: onvoorspelbaar en uitdagend. De geïnterviewde kunstenaars zijn niet per se mijn persoonlijke hitparade, eerder een dwarsdoorsnede van wat leeft in de ateliers in België en Nederland. Een documentatie van rustpunten tijdens een wandeling over het grillige pad doorheen ‘les montagnes des arts’. ’s Morgens trek ik de deur van mijn appartement achter me dicht en even later stap ik in een verrassend universum waar cirkels vierkant zijn en de lucht groen. Het atelier = een oord waar kunst vrij en heerlijk rond de waarheid cirkelt. Dat ongrijpbare wil ik tast- en leesbaar maken.”